Gıdalarda Covid-19

0

 

2020 yılında pek çok ilginç olayın başına geldiği insanoğlu nun başına gelen en büyük olaylardan birisi de, Covid-19 dur.

Gerek virüsü tanıma gerek ise buna çare olacak şekilde aşı bulma çalışmaları hızla sürerken,  yarasadan yılandan kuşlardan domuzlardan karınca yiyen den bulaştığı düşünülen bu virüsün 2021 yılına girdiğimizde bu sefer de yeni süprizi dondurulmuş ve soğuk gıdalarda da bulaşıcılığının devam etmesi oldu !.

Tıp camiasındaki Uzman Doktorların daha iyi bildiği üzere hayatta hiçbir şey ilk gün kü saflığında kalmıyor. Buna virüsler de dahil. Her ne kadar da mutasyonun da çok hızlı değişiklikler oluşmasından dolayı bazı uzmanların bunun doğal olmayacağını söylemiş olsalar da, şu an için, biz gıda üreticisi ve tüketicilerinin dikkat etmesi gereken en önemli noktalardan bir tanesi de, Covid-19 un diğer pek çok virüs’ün aksine soğuk ortamda da yaşamına devam etmesi, konukçu bulana kadar uyku moduna geçmemesi.

Bu durum özellikle ülkemizde soğuk zincir şartlarında üretim yapan firmalarda paketleme ve lojistik kısımlarında insan gücü ile çalışan  işletmelerde bu durum daha ciddi bir hal alacaktır. Çünkü covid-19 semptomları belli olmadığı için bu kuluçka durumundaki personellerin gıda ile temas etme durumunda paketlenmesi sonunda ürün soğuk hava deposunda bekletilerek ve/veya nakliyesi gerçekleşmesi ile marketlere gitmekte ve sonrasında son tüketiciler tarafından satın alınarak evde tüketilmesi yapılmaktadır.

Bu durum hastalığın bulaşımı açısından çok mühimdir. Çünkü 1 personel 1 saatte ortalama olarak 400 adet ürüne dokunabilir. Bulaşım durumunda 8 saatte çalışan personel yaklaşık olarak 3000-3500 ürüne temas edebilir.

Bu tarz bulaşımların önüne geçmek için bazı firmalar anlık sonuç alabilecek test kitleri kullanmaktadır ki bunlarında maliyetleri 80 tl/adet civarındadır.

Prof. Dr. Var, “Eğer dondurulmuşlarda bu çıktıysa büyük bir ihtimalle gıdalarda bir süreliğine kaldığı söz konusudur” demektedir . (Işıl VAR)

Söz konusu gıda güvenliği olunca, bu tip durumlara daha dikkat edilmesi, personel hijyen ve kalite konusunda eğitimler verilmesi, işletmelerin özellikle depo kurutma alanlarının özel dezenfektanlar ile temizlenmesi gerekmektedir.

Gıdalarda çıkışı yapılan ürünlerin kontrollerinin bu yönde yapılması gerektiği bu tarz bulaşımların kolay yollar ile tespit edilmesinin olanaklarının araştırılması, ar-ge ye ve Gıda mikrobiyolojisine önem verilmesi tekrar gündeme gelmiştir.

Bu tarz üretim kontrolleri malesef ülkemizde halen yapılamamaktadır, Fakat gelişmiş ülkelerde personel kullanımı minimum düzeyde olduğu için bu tarz önlemler bir şekilde alınmaya çalışılmaktadır.

Göremediğimiz ve belirtilerini sonradan fark edebildiğimiz bu tarz hastalıklardan korunmanın en büyük önlemi, şimdilik Maske, mesafe ve hijyen dir.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here