Hakkımızda

Süleyman ÖZDOĞAN

Ziraat Yüksek Mühendisi
(Gıda Teknoloğu)

1954 yılında Burdur ili Bucak ilçesinde doğmuşum. Ege üniversitesi Gıda Teknolojisi Bölümünden 1977 yılında mezun olduktan sonra Devlet ve özel işletmelerde çalışma imkanı buldum.
Bunlar;
Türkiye Süt Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğü ve bağlı müessese Müdürlüklerinde;
Edirne/Havsa İşletme Mühendisi 3 yıl, Burdur Süt Fabrikası Üretim Şefi 2, Ağrı Süt Fabrikası Müdürü 1 yıl, Erzurum/Ilıca Müessese Müdürlüğü Üretim Müdürü 2 yıl, Kars Müessese Müdürlüğü Üretim Müdürü 2 yıl, Sinop Süt Fabrikası Müdürü 3 yıl, Afyon Süt Fabrikası Müdürü 3 yıl, Ankara Genel Müdürlük Kalite Kontrol Ve Standartlar Müdürü 2,5 yıl olmak üzere, toplamda 18,5 yıl çalıştım.
Bu sürelerde;
1-SİNAİ EĞİTİM VE GELİŞTİRME MERKEZİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ “SEGEM”
“Kademe-I Endüstriye Giriş” konulu eğitim programı 23/03/1981-22/04/1981 tarihleri arası 30 gün
2-SİNAİ EĞİTİM VE GELİŞTİRME MERKEZİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ “SEGEM”
“Süt ve Mamulleri” konulu eğitim programı 19/10/1981-28/10/1981 tarihleri arası 10 gün
3- SİNAİ EĞİTİM VE GELİŞTİRME MERKEZİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ “SEGEM”
“Beyaz Peynir İmalat Teknikleri” konulu eğitim programı 01/02/1982-12/01/1982 tarihlerinde 10
gün eğitim aldım.
SEK SÜT ENDÜSTRİSİ A.Ş. Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Cevdet ZIRHLI imzalı tarafıma verilen ödüller vardır.
Türkiye Süt Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğü 1995 yılında özelleştikten sonra, Burdur Tarım İl Müdürlüğünde 6,5 yıl daha çalıştım. Burdur Tarım İl Müdürlüğünde çalışmalarımda;
Burdur ilinde çiğ sütlerde temizlik hijyen kalite sağlaması, canlı bakteri ve somatik hücre sayılarının düzeltilmesi konusunda çalışmalar yaptım. Özellikle süt sağım makinalarının temizliği konularında, hijyen kalite ve çiğ süt konularında İl Tarım Müdürlüğü çalışanlarına ve Kooperatif ve süt üreticilerine eğitim seminerleri verdim. Burdur’da yapılan bu seminerlerin Burdur sütçülüğüne önemli katkıları olmuştur.
Yine Burdur ili Köylerinde 10 litre inek sütünden 1 kg beyaz peynir yapılıyordu. Pastörizasyon ve CaCl2 ve uygun üretim teknikleri kullanılarak tüm köy kadınlarının katılımları sağlanarak beyaz peynir yapımını öğrettim ve 5 litre sütten 1 kg beyaz peynir almalarını sağladım. O zamanlarda brucella hastalığında sadece bu yolla önemli düşüşler olmuştur. Hatta il ve ilçe tarım müdürlüklerinde; Termometre, CaCl2, Cendere bezi satışlarını sağladım ve teşvik ettim.
Ayrıca, yine Tarım il Müdürlüğünde çalıştığım dönemde 2000 ve 2001 yıllarında Türkiye’de Tarım Bakanlığı bünyesinde çalışan Gıda Kontrol elemanları Mersin/Alata’da toplanarak 2 defa 3-4 günlük sürelerde süt ve ürünleri, Beyaz ve Kaşar peyniri yapımı konularında uygulamalı olarak semineler verdim.
Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği tarafından düzenlenen “Süt Mikrobiyolojisi ve Katkı Maddeleri” konulu 22-23 Mayıs 2000 tarihleri arasında sempozyuma katıldım
Temmuz 2002 yılında da emekli oldum. Emekli olduktan sonra;
Yüksek Lisans tezim Trapist peyniri, peynirin yanında, 1974 yılından beri yaklaşık 42 yıldır, 1977 yılından beri de Yüksek Mühendis, Üst Düzey Yönetici Olarak: Fabrika Müdürü, Kalite Kontrol ve Standartlar Müdürü, Süt Ve Ürünleri, Süt Alımı, Kalite-Kontrol Laboratuar Analiz, Bakteriyolojik Ekim- Sayım, İmalat ve Üre-tim Maliyet, Hijyen, Kalite İyileştirme, Maliyet Düşürme, Süt Fabrikaları Fizibilite, Isıtma-Soğutma, Enerji Tasarrufu, Makine Alet Ekipman konularında Süt İşletmelerinde “Teknik Danışman” olarak çalışmaktayım.
Teknik Danışmanlık yaptığım firmalar;
Varollar Süt ve Süt Ürünleri, Resüt (Tokat Reşadiye), Sütak (Batman), Erollar Gıda- Adıyaman, Emekli Süt-Konya, Hollanda Danagh, Amida Süt- Diyarbakır, Uludağ Üniversitesi Karacabey Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü’nde Yüksekokul öğrencilerine “Süt Sektöründe Sorunlar ve Çözüm Yolları” konulu seminer, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencilerine “Kariyer günleri” konulu seminer, Hollanda 2013 Ekim ayında süt tesislerini teknik ziyaret. 2013 Aralık ve 2014 yılında Hollanda da çeşitli süt fabrikalarında  teknik danışmanlık yaptım. Muratbey Uşak, Teknik Danışmanlık yaptığım tüm süt tesislerinde: zarar edenleri kar ‘a geçirdim. Kar edenleri de daha fazla kar etmesini sağladım.
Hedef Litre başı kar marjını arttırmak, Likit akışını daha kısa sürelerde ve hızlı olarak işletmeye dönüşünü sağlamaktır
Şu anda da Bir süt işletmesinde de “Teknik Danışmanlık” görevi sürdürmekteyim.
TARAFIMDAN YAZILMIŞ KİTAPLAR
1-1999-PRATİK PEYNİRCİLİK Beyaz Peynir yapımı karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları. Dikmen Gençlik Basımevi Kışla Mah. Antkoop iş merkezi No 5/1 Antalya TÜRKİYE, 1999, 100 s.
2-2013-TEKNİK VE PRATİK BEYAZ PEYNİR A5 180 s Bilal ofset Saraylar Mahallesi Dörtçeşme Mevkii 352 Sokak No:10 Bayramyeri-Denizli TÜRKİYE, 2013, 180 s.
Tarafımdan yazılmış Süt Dünyası Dergisinde yayınlanmış makaleler;
1-Beyaz peynir imalatında randıman 26 Ağustos 2013 Link
2-Beyaz peynirde protein yağ ilişkileri ve protein kullanımı 25 Aralık 2013, Link
3- Lokumlu beyaz peynir üretimi 20 Aralık 2015, Link
4-Süt bileşenlerinin ürün kalitesine etkisi ve kütle denkliği Link
5-Süt işletmelerinde enerji tasarrufu ve hijyenin önemi  Link
6-Mozzarella peynir imalatı eylül-ekim 2016 Link
 iyi düzeyde ofis ve windows programlarına hakim.