Covid-19 Salgını Bölüm 1

0

Merhabalar.

Son zamanlarda Dünya nın en büyük korkularından birisi olan görülmeyen düşman olan Covid-19 adı ile anılan Virüs ün Dünya ya çıkardığı sorunlar ve çözüm yolları ile alakalı bilgilendirme yapmaya çalışacağız.

Koronavirüs küresel gıda güvenliği üzerinde olumsuz etkileri olacak mı?

Hem salgın hem de geçim kaynakları bu salgın nedeniyle risk altındadır.
Hastalık hızla yayılıyor. Bu artık bölgesel bir mesele değil , küresel bir tepki gerektiren bir sorundur.
Sonunda geri çekileceğini biliyoruz, ancak bunun ne kadar hızlı olacağını bilmiyoruz. Ayrıca, bu şokun hem gıda arzının hem de talebin önemli unsurlarını etkilediği için biraz olağan dışı olduğunu biliyoruz.
En savunmasız kişileri korumak, küresel gıda tedarik zincirlerini canlı tutmak ve pandeminin gıda sistemi üzerindeki etkilerini hafifletmek için hızla önlem alınmadıkça, giderek artan bir gıda krizi riskiyle karşı karşıyayız.
Sınırların kapatılması, karantinalar ve pazar, tedarik zinciri ve ticaret aksaklıkları, insanların özellikle virüsün sertçe vurduğu veya zaten yüksek düzeyde gıda güvensizliğinden etkilenen ülkelerde, yeterli / çeşitli ve besleyici gıda kaynaklarına erişimini kısıtlayabilir.
Ancak dünyanın paniğe kapılmasına gerek yok. Küresel olarak, herkes için yeterli yiyecek var. Dünyadaki politika yapıcıların 2007-2008 gıda krizi sırasında yapılan hataları tekrarlamamaya ve bu sağlık krizini tamamen önlenebilir bir gıda krizine dönüştürmemeye dikkat etmeleri gerekmektedir.
Virüs yayıldıkça, vakalar arttıkça ve önlemler sıkılaştıkça, küresel gıda sisteminin önümüzdeki haftalarda ve aylarda test edilmesi ve zorlanmasının sayısız yolu vardır.Şu an itibariyle gıda tedariki yeterli olduğundan ve piyasalar bugüne kadar istikrarlı olduğundan kesintiler minimum düzeydedir. Bununla birlikte, zaten lojistik dar boğazları (gıdaları A noktasından B noktasına taşıyamamak) konusunda zorluklar görüyoruz ve muhtemelen yüksek değerli metaların (yani meyve ve sebzeler) daha az gıda üretiliyor.
Nisan ve Mayıs ayları arasında gıda tedarik zincirlerinde aksamalar olabilir.
Örneğin: Lojistik kısıtlamaları ve işçilerin temel kaçınma davranışı, çiftçileri tarım ve tarım ürünlerinin büyük çoğunluğunu işleyen gıda işleyicilerinden işlemden alıkoyabilir. Gübre, veteriner ilaçları ve diğer girdilerin yetersizliği tarımsal üretimi etkileyebilir. Restoranların kapanması ve daha az sıklıkta bakkal alışveriş, taze ürün ve balıkçılık ürünlerine olan talebi azaltarak üreticileri ve tedarikçileri etkilemektedir. Küçük ölçekli çiftçiler özellikle savunmasızdır.

Paylaş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here