Trans Yağ Nedir Ve İnsanlara Etkileri Nelerdir?

0

 

Trans Yağ, doymamış bir yağ türüdür. Diğer yağların aksine, trans yağ türleri kolesterol seviyelerini yükseltir ve kalp hastalığı riskini artırır. Sizler için trans yağ nedir, nerelerde kullanılır ve trans yağın zararları nelerdir gibi sıkça sorulan soruları yanıtlamaya çalışacağız.

Bazı et ve süt ürünleri az miktarda doğal olarak oluşan trans yağ içerir. Ancak çoğu trans yağ, bitkisel yağa hidrojen eklenerek ve yağın oda sıcaklığında katılaşmasına neden olan endüstriyel bir işlemle elde edilir.
Hidrojen eklenen yağın bozulma olasılığı diğer yağlara oranla çok daha düşüktür. Tam olarak bu nedenle hidrojen eklenen gıdaların raf ömrü daha uzundur. Bazı restoranlar da fritözlerinde kısmen hidrojenli bitkisel yağ kullanır çünkü trans yağı diğer yağlar kadar sıklıkla değiştirmek gerekmez. Bu tür yağların tümüne trans yağ adı verilir.

Dondurulmuş gıdalarda da trans yağa rastlanmaktadır. Özellikle; milföy, dondurulmuş pizza türü ürünler genellikle trans yağ içerir. Ek olarak, margarin ve kahve kreması gibi ürünlerde de az miktar da olsa trans yağ kullanılmaktadır.

Trans Yağın Zararları Nelerdir?
Özellikle bitkisel yağ ve hidrojenle üretilen trans yağın, sağlık açışından hiçbir faydası olmadığı bilinmektedir. Tam tersi, uzmanlar trans yağ alımınızı mümkün olduğunca düşük tutmanızı önerir. Trans yağ, öncelikli olarak kalp krizi, felç ve diyabet riskini artırmaktadır. Ek olarak, kolesterol seviyelerini de istenilen düzeylerin çok üstüne çıkarmaktadır ve kimi zaman dolaşım sisteminde bozukluklara yol açmaktadır.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çıkartılan yönetmelikle, gıdalarda kullanımı kısıtlanmış öğeler listesine trans yağlar da eklendi. Perakende işletmelere arz edilen gıdalar ile son tüketiciye sunulan gıdalarda trans yağ miktarı, toplam yağın 100 gramında 2 gramı geçmeyecek.

Vitamin ve minerallerin gıdalara eklenmesinde yönetmelikteki maksimum miktarlar ve koşullar belirlenirken, nüfusa yönelik referans alım miktarları güvenli üst limitlerine yakın olan vitaminler ve mineraller için; gerekli olduğunda, her bir ürünün, genel nüfusun veya nüfusun belirli gruplarının toplam diyetine katkısı dikkate alınacak.

Vitaminlerin ve minerallerin eklendiği ürünlerin etiketinin, yapılan eklemenin Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliğinde belirtilen koşullara göre yapıldığını belirten bir ifade içerebileceği hükmü yönetmelikten çıkartıldı.

Bu kanun da 31/12/2020 tarihi itibari ile yürürlüğe girecek.

Asıl sorumuza gelecek olursak, Normal yağ içerisine neden trans yağı kısıtlı olarak koymak istiyoruz? Bu minimum % 2 rekabet farklılığına neden olmayacak mı? (trans yağ kullanan ve kullanmayan firmalar arasında)

 

Yararlanılan kaynaklar

https://www.tkd.org.tr/

https://www.resmigazete.gov.tr/

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here